Vertrouwenspersoon

In elke organisatie krijgen medewerkers te maken met ongewenste omgangsvormen en kwesties m.b.t. Integriteit zowel van collega’s als van leidinggevenden. Werkgevers hebben op basis van art. 7:611 Burgelijk Wetboek en art. 3.2 Arbowet, de wettelijke plicht een veilige werkomgeving te bieden aan werknemers. Daarnaast zegt het Huis van de Klokkeluiders dat een organisatie een meldregeling moet hebben en een meldpunt integriteit.

Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is voor een werkgever een mogelijkheid om invulling te geven aan alle wettelijke verplichtingen.

Mijn missie als VT is om bij te dragen aan een veilige en integere werkomgeving waarin werknemers optomaal kunnen functioneren en zich veilig voelen om ht beste van zichzelf te geven voor de organisatie.

Als VT richt ik mij er op melders van ongewenst gedrag en integriteit te ondersteunen en te helpen bij het de-escaleren, het beëindigen van het als ongewenst ervaren gedrag en het stopzetten van de integriteitsschending, klein of groot.  Opvang, begeleiding en het meedenken over de oplossing zijn daarbij het doel. De melder blijft ten alle tijde verantwoordelijk voor de keuzes die er gemaakt worden voor het oplossen van de casus. De melder houdt dus de regie! Zo nodig verleen ik na het oplossen van de casus nog nazorg.

Naast de begeleiding van de melder werk ik ook proactief in een organisatie door regelmatig werknemers voor te lichten en bestuurders van de organisatie gevraagd en ongevraagd te adviseren inzake veiligheid. Daarnaast draag ik zorg voor een jaarlijkse anonieme rapportage.